Chałwa z wiśnią
Pobierz recepturę:
Składniki
Blaty biszkoptowo-tłuszczowe
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 1 szt.
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy jasny – 1 szt.
Krem chałwowy (I)
- Masło/margaryna – 700g
- Krem o smaku chałwy Zentis – 2100g
Żelka wiśniowa
- Nadzienie wiśniowe Corso Zentis – 1400g
- Woda – 200g
- Żelatyna – 20g
- Woda – 100g
Krem chałwowy (II)
- Śmietana 33% – 1200g
- Krem o smaku chałwy Zentis – 800g
- Żelatyna – 30g
- Woda – 150g
Dekoracja
- Krem chałwowy (I) – 400g
- Nadzienie wiśniowe Corso Zentis – 400g
Sposób wykonania
Krem chałwowy (I)
Masło/margarynę połączyć z kremem chałwowym Zentis i napowietrzyć. Około 400g kremu pozostawić do dekoracji, pozostałą część rozprowadzić na blacie czekoladowym. Przykryć jasnym blatem.
Żelka wiśniowa
Nadzienie wiśniowe Corso połączyć z wodą i przygotowaną żelatyną. Gotową żelkę równomiernie rozsmarować na jasnym blacie i odstawić do schłodzenia.
Krem chałwowy (II)
Śmietanę ubić na puszystą masę, połączyć z kremem chałwowym Zentis i przygotowaną żelatyną. Powstałą masę rozsmarować na zastygniętej żelce wiśniowej.
Dekoracja
Krem chałwowy i nadzienie wiśniowe Corso Zentis wyszprycować punktowo na powierzchni ciasta za pomocą zdobnika cukierniczego.
Smacznego!