Receptury

Chałwa z wiśnią

Pobierz recepturę:

Składniki

Blaty biszkoptowo-tłuszczowe

  • Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 1 szt.
  • Blat biszkoptowo-tłuszczowy jasny – 1 szt.

Krem chałwowy (I)

  • Masło/margaryna – 700g
  • Krem o smaku chałwy Zentis – 2100g

Żelka wiśniowa

  • Nadzienie wiśniowe Corso Zentis – 1400g
  • Woda – 200g
  • Żelatyna – 20g
  • Woda – 100g

Krem chałwowy (II)

  • Śmietana 33% – 1200g
  • Krem o smaku chałwy Zentis – 800g
  • Żelatyna – 30g
  • Woda – 150g

Dekoracja

  • Krem chałwowy (I) – 400g
  • Nadzienie wiśniowe Corso Zentis – 400g

Sposób wykonania

Krem chałwowy (I)
Masło/margarynę połączyć z kremem chałwowym Zentis i napowietrzyć. Około 400g kremu pozostawić do dekoracji, pozostałą część rozprowadzić na blacie czekoladowym. Przykryć jasnym blatem.

Żelka wiśniowa
Nadzienie wiśniowe Corso połączyć z wodą i przygotowaną żelatyną. Gotową żelkę równomiernie rozsmarować na jasnym blacie i odstawić do schłodzenia.

Krem chałwowy (II)
Śmietanę ubić na puszystą masę, połączyć z kremem chałwowym Zentis i przygotowaną żelatyną. Powstałą masę rozsmarować na zastygniętej żelce wiśniowej.

Dekoracja
Krem chałwowy i nadzienie wiśniowe Corso Zentis wyszprycować punktowo na powierzchni ciasta za pomocą zdobnika cukierniczego.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem