Receptury

Czekoladowa Euforia z czarną porzeczką

Pobierz recepturę:

Składniki

Blaty biszkoptowo-tłuszczowe

  • Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 2 szt.
  • Blat makowy – 1 szt.
  • Nadzienie makowe Zentis – 1300g
  • Jaja (żółtka/ białka) – 700g
  • Mąka pszenna – 150g
  • Proszek do pieczenia – 7g

Żelka czarna porzeczka

  • Nadzienie prażone czarna porzeczka Zentis – 1800g
  • Żelatyna – 30g
  • Woda – 150g

Krem kakaowo-orzechowy z karmelem

  • Krem karmelowy Zentis – 500g
  • Krem orzechowo-kakaowy Zentis – 500g
  • Mascarpone – 500g
  • Śmietana 33% – 1500g
  • Żelatyna – 30g
  • Woda – 150g

Sposób wykonania

Blaty biszkoptowo-tłuszczowe
Nadzienie makowe Zentis, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Białka ubić i połączyć z masą makową. Całość rozsmarować na blasze (o wymiarach 60 x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 min w temperaturze 180°C.

Żelka czarna porzeczka
Nadzienie prażone czarna porzeczka Zentis połączyć z przygotowaną żelatyną. Powstałą żelkę podzielić na dwie części. Pierwszą wyszprycować na blacie czekoladowym.

Krem kakaowo-orzechowy z karmelem
Krem czekolada mleczno-orzechowa z waflami Zentis podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Podgrzane nadzienie połączyć z mascarpone i kremem karmelowym Zentis, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z powstałą masą i przygotowaną żelatyną. Całość podzielić na trzy części. Pierwszą część wyłożyć i rozsmarować na przygotowanym blacie czekoladowym z żelką. Przykryć blatem makowym, na który należy wyszprycować drugą część żelki i rozsmarować drugą część kremu kakaowo-orzechowego. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Na wierzch wyłożyć i rozsmarować pozostałą część kremu. Odstawić do schłodzenia. Dekorować wedle uznania.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem