Duet wiśniowo – cytrynowy
Pobierz recepturę:
Składniki
Blat biszkoptowo-tłuszczowy
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 2 szt.
Żelka wiśniowa
- Nadzienie prażone wiśniowe Zentis – 2100g
- Żelatyna – 60g
- Woda – 300g
Krem cytrynowy
- Śmietana 33% – 1100g
- Frużelada cytryna z nata de coco Zentis – 1300g
- Żelatyna – 40g
- Woda – 200g
Galaretka wiśniowa
- Galaretka wiśniowa- 600g
- Woda – 2000g
Sposób wykonania
Żelka wiśniowa
Nadzienie prażone wiśniowe połączyć z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę wyłożyć na blacie czekoladowym, wyrównać i pozostawić do stężenia. Przykryć drugim blatem.
Krem cytrynowy
Śmietanę ubić na puszystą masę. Połączyć z Frużeladą i wcześniej przygotowaną żelatyną. Gotowy krem cytrynowy wyłożyć na drugim blacie, rozsmarować i odstawić do stężenia.
Galaretka wiśniowa
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ciasto zalać zimną galaretką i odstawić do zastygnięcia. Dekorować wedle uznania.
Smacznego!