Fantazja jogurtowa z yuzu i truskawką
Pobierz recepturę:
Składniki
Blaty biszkoptowo-tłuszczowe
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy jasny – 1 szt.
Krem jogurtowy
- Śmietana 33% – 1000g
- Jogurt naturalny – 750g
- Cukier – 120g
- Żelatyna – 40g
- Woda – 200g
Galaretka truskawkowa
- Galaretka truskawkowa – 500g
- Woda – 1000g
- Frużelada truskawkowa Zentis – 1200g
Krem jogurtowy yuzu
- Śmietana 33% – 1000g
- Jogurt naturalny – 750g
- Cukier – 120g
- Pasta yuzu Zentis – 280g
- Żelatyna – 40g
- Woda – 200g
Sposób wykonania
Krem jogurtowy
Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z jogurtem naturalnym i z wcześniej przygotowaną żelatyną. Przygotowany krem rozsmarować na blacie biszkoptowym.
Galaretka truskawkowa
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z Fruzeladą truskawkową. Po ostygnięciu wylać na krem jogurtowy. Odstawić do stężenia.
Krem jogurtowy yuzu
Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę. Połączyć z jogurtem naturalnym, pastą yuzu Zentis i przygotowaną żelatyną, delikatnie wymieszać. Powstały krem wyłożyć na warstwę galaretki truskawkowej. Dekorować wedle uznania.
Smacznego!