Receptury

Figa z makiem

Pobierz recepturę:

Składniki

Blat makowy

  • Blat makowy – 2 szt.
  • Nadzienie makowe Zentis – 2600g
  • Jaja (żółtka/białka) – 1400g
  • Mąka pszenna – 300g
  • Proszek do pieczenia – 14g

Żelka figowa

  • Nadzienie figowe Zentis – 3000g
  • Żelatyna – 60g
  • Woda – 300g

Krem jogurtowy

  • Śmietana 33% – 2000g
  • Jogurt naturalny – 1000g
  • Cukier – 200g
  • Żelatyna – 60g
  • Woda – 300g

Sposób wykonania

Blat makowy
Nadzienie makowe Zentis, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Białka ubić i połączyć z masą makową. Całość podzielić na dwie części. Każdą z nich rozsmarować na blachach (o wymiarach 60 x 40cm) wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 60 x 40cm. Piec około 20 min. w temperaturze 180°C.

Żelka figowa
Nadzienie figowe Zentis połączyć z przygotowaną wcześniej żelatyną, dokładnie wymieszać. Żelkę figową podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozsmarować na pierwszym blacie makowym.

Krem jogurtowy
Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę, połączyć z jogurtem naturalnym i z wcześniej przygotowaną żelatyną. Krem jogurtowy podzielić na dwie części. Pierwszą rozsmarować na zastygniętej żelce figowej. Przykryć drugim blatem makowym, na który rozprowadzamy drugą część żelki figowej i szprycujemy pozostałą część kremu jogurtowego. Dekorować wedle uznania.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem