Figa z makiem
Pobierz recepturę:
Składniki
Blat makowy
- Blat makowy – 2 szt.
- Nadzienie makowe Zentis – 2600g
- Jaja (żółtka/białka) – 1400g
- Mąka pszenna – 300g
- Proszek do pieczenia – 14g
Żelka figowa
- Nadzienie figowe Zentis – 3000g
- Żelatyna – 60g
- Woda – 300g
Krem jogurtowy
- Śmietana 33% – 2000g
- Jogurt naturalny – 1000g
- Cukier – 200g
- Żelatyna – 60g
- Woda – 300g
Sposób wykonania
Blat makowy
Nadzienie makowe Zentis, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Białka ubić i połączyć z masą makową. Całość podzielić na dwie części. Każdą z nich rozsmarować na blachach (o wymiarach 60 x 40cm) wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 60 x 40cm. Piec około 20 min. w temperaturze 180°C.
Żelka figowa
Nadzienie figowe Zentis połączyć z przygotowaną wcześniej żelatyną, dokładnie wymieszać. Żelkę figową podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozsmarować na pierwszym blacie makowym.
Krem jogurtowy
Śmietanę ubić z cukrem na puszystą masę, połączyć z jogurtem naturalnym i z wcześniej przygotowaną żelatyną. Krem jogurtowy podzielić na dwie części. Pierwszą rozsmarować na zastygniętej żelce figowej. Przykryć drugim blatem makowym, na który rozprowadzamy drugą część żelki figowej i szprycujemy pozostałą część kremu jogurtowego. Dekorować wedle uznania.
Smacznego!