Receptury

Gruszka z karmelem

Pobierz recepturę:

Składniki

Blat biszkoptowo-tłuszczowy

  • Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe – 2000g
  • Ciasto czekoladowe – 700g
  • Nadzienie prażone gruszkowe – 1000g

Krem gruszkowy

  • Śmietana 33% – 1500g
  • Nadzienie prażone gruszkowe – 1000g
  • Żelatyna – 30g
  • Woda – 150g

Polewa karmelowa

  • Krem karmelowy Zentis – 1000g
  • Woda – 300g
  • Żelatyna – 15g
  • Woda – 75g

Sposób wykonania

Blat biszkoptowo-tłuszczowy
Przygotowane ciasto czekoladowe rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto czekoladowe wyłożyć i rozsmarować ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Na wierzch wyszprycować paski nadzienia gruszkowego. Całość wypiekać w temp. 180°C ok 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem gruszkowy
Śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć z nadzieniem gruszkowym. Dodać przygotowaną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na blacie biszkoptowym.

Polewa karmelowa
Krem karmelowy Zentis połączyć z gorącą wodą i rozpuszczoną w wodzie żelatyną, dokładnie wymieszać. Polewę karmelową równomiernie rozprowadzić na kremie gruszkowym. Odstawić do schłodzenia. Dekorować wedle uznania.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem