Gruszka z karmelem
Pobierz recepturę:
Składniki
Blat biszkoptowo-tłuszczowy
- Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe – 2000g
- Ciasto czekoladowe – 700g
- Nadzienie prażone gruszkowe – 1000g
Krem gruszkowy
- Śmietana 33% – 1500g
- Nadzienie prażone gruszkowe – 1000g
- Żelatyna – 30g
- Woda – 150g
Polewa karmelowa
- Krem karmelowy Zentis – 1000g
- Woda – 300g
- Żelatyna – 15g
- Woda – 75g
Sposób wykonania
Blat biszkoptowo-tłuszczowy
Przygotowane ciasto czekoladowe rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto czekoladowe wyłożyć i rozsmarować ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Na wierzch wyszprycować paski nadzienia gruszkowego. Całość wypiekać w temp. 180°C ok 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem gruszkowy
Śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć z nadzieniem gruszkowym. Dodać przygotowaną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na blacie biszkoptowym.
Polewa karmelowa
Krem karmelowy Zentis połączyć z gorącą wodą i rozpuszczoną w wodzie żelatyną, dokładnie wymieszać. Polewę karmelową równomiernie rozprowadzić na kremie gruszkowym. Odstawić do schłodzenia. Dekorować wedle uznania.
Smacznego!