Kostka czekoladowo – chałwowa z porzeczką
Pobierz recepturę:
Składniki
Blat biszkoptowo-tłuszczowy
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 1 szt.
Żelka porzeczkowa
- Nadzienie prażone czerwona i czarna porzeczka Zentis – 1500g
- Żelatyna – 20g
- Woda – 100g
Krem chałwowy
- Śmietana 33% – 2000g
- Krem o smaku chałwy Zentis – 1200g
- Żelatyna – 30g
- Woda – 150g
Polewa chałwowa
- Śmietana 33% – 400g
- Krem o smaku chałwy Zentis – 100g
- Żelatyna – 10g
- Woda – 50g
Dekoracja
- Krem o smaku chałwy Zentis – 200g
Sposób wykonania
Żelka porzeczkowa
Nadzienie porzeczkowe połączyć z przygotowaną żelatyną, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę wyłożyć na blat ciasta czekoladowego, rozsmarować i pozostawić do zastygnięcia.
Krem chałwowy
Krem o smaku chałwy Zentis delikatnie podgrzać, połączyć z ubitą śmietaną i wcześniej przygotowaną żelatyną. Gotowy krem wyłożyć na żelkę porzeczkową i rozsmarować. Pozostawić do stężenia.
Polewa chałwowa
Śmietanę zagotować i połączyć z kremem chałwowym i rozpuszczoną żelatyną. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.
Dekoracja
Krem delikatnie podgrzać, szprycować wzorki. Dekorować wedle uznania.
Smacznego!