Receptury

Kostka czekoladowo – chałwowa z porzeczką

Pobierz recepturę:

Składniki

Blat biszkoptowo-tłuszczowy

  • Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 1 szt.

Żelka porzeczkowa

  • Nadzienie prażone czerwona i czarna porzeczka Zentis – 1500g
  • Żelatyna – 20g
  • Woda – 100g

Krem chałwowy

  • Śmietana 33% – 2000g
  • Krem o smaku chałwy Zentis – 1200g
  • Żelatyna – 30g
  • Woda – 150g

Polewa chałwowa

  • Śmietana 33% – 400g
  • Krem o smaku chałwy Zentis – 100g
  • Żelatyna – 10g
  • Woda – 50g

Dekoracja

  • Krem o smaku chałwy Zentis – 200g

Sposób wykonania

Żelka porzeczkowa
Nadzienie porzeczkowe połączyć z przygotowaną żelatyną, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę wyłożyć na blat ciasta czekoladowego, rozsmarować i pozostawić do zastygnięcia.

Krem chałwowy
Krem o smaku chałwy Zentis delikatnie podgrzać, połączyć z ubitą śmietaną i wcześniej przygotowaną żelatyną. Gotowy krem wyłożyć na żelkę porzeczkową i rozsmarować. Pozostawić do stężenia.

Polewa chałwowa
Śmietanę zagotować i połączyć z kremem chałwowym i rozpuszczoną żelatyną. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i pozostawić do zastygnięcia.

Dekoracja
Krem delikatnie podgrzać, szprycować wzorki. Dekorować wedle uznania.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem