Opera leśna
Pobierz recepturę:
Składniki
Blaty biszkoptowo-tłuszczowe
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy czekoladowy – 1 szt.
- Blat biszkoptowo-tłuszczowy jasny – 1 szt.
Żelka malinowa
- Nadzienie malinowe prażone Zentis – 1000g
- Woda – 500g
- Żelatyna – 50g
- Woda – 200g
Krem kokosowy
- Śmietana 33% – 1000g
- Krem kokos z alkoholem Zentis – 1000g
- Żelatyna – 40g
- Woda – 200g
Dekoracja
- Galaretka neutralna – 700g
- Woda – 2000g
- Pop&joy żelki jagodowe termostabilne Zentis (lub inny wariant) – 200g
- Borówka – 400g
Sposób wykonania
Żelka malinowa
Nadzienie malinowe prażone połączyć z wodą (500g) i przygotowaną wcześniej żelatyną. Żelkę malinową rozsmarować na blacie czekoladowym i przykryć jasnym blatem.
Krem kokosowy
Śmietanę ubić na puszystą masę i połączyć z kremem kokosowym i przygotowaną żelatyną. Całość dokładnie wymieszać. Powstały krem równomiernie rozprowadzić na jasnym blacie. Odstawić do schłodzenia.
Dekoracja
Żelki Pop & Joy i borówki rozsypać na schłodzonej warstwie kremu kokosowego i zalać przygotowaną galaretką. Odstawić do stężenia.
Smacznego!