Pistacja z cytryną
Pobierz recepturę:
Składniki
Blat biszkoptowo-tłuszczowy
- Blat biszkoptowy biszkoptowo-tłuszczowy pistacjowy – 1 szt.
Żelka cytrynowa
- Krem cytrynowy Zentis – 1400g
- Woda – 400g
- Żelatyna – 15g
- Woda – 75g
Krem pistacjowy
- Śmietana 33% – 2000g
- Krem o smaku pistacji z chrupkami ryżowymi Zentis – 1000g
- Żelatyna – 20g
- Woda – 100g
Dekoracja
- Żel neutralny Zentis – 400g
- Pistacje – 50g
Sposób wykonania
Żelka cytrynowa
Krem cytrynowy połączyć z przegotowaną wodą i rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę wyłożyć na blat pistacjowy, wyrównać i pozostawić do stężenia.
Krem pistacjowy
Krem pistacjowy delikatnie podgrzać i połączyć z ubitą śmietaną. Dodać wcześniej przygotowaną żelatynę, delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na żelkę cytrynową i rozsmarować. Pozostawić do stężenia.
Dekoracja
Żel neutralny rozprowadzić na wierzchu ciasta. Dekorować rozdrobnionymi pistacjami.
Smacznego!