Receptury

Pistacja z cytryną

Pobierz recepturę:

Składniki

Blat biszkoptowo-tłuszczowy

  • Blat biszkoptowy biszkoptowo-tłuszczowy pistacjowy – 1 szt.

Żelka cytrynowa

  • Krem cytrynowy Zentis – 1400g
  • Woda – 400g
  • Żelatyna – 15g
  • Woda – 75g

Krem pistacjowy

  • Śmietana 33% – 2000g
  • Krem o smaku pistacji z chrupkami ryżowymi Zentis – 1000g
  • Żelatyna – 20g
  • Woda – 100g

Dekoracja

  • Żel neutralny Zentis – 400g
  • Pistacje – 50g

Sposób wykonania

Żelka cytrynowa
Krem cytrynowy połączyć z przegotowaną wodą i rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę wyłożyć na blat pistacjowy, wyrównać i pozostawić do stężenia.

Krem pistacjowy
Krem pistacjowy delikatnie podgrzać i połączyć z ubitą śmietaną. Dodać wcześniej przygotowaną żelatynę, delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na żelkę cytrynową i rozsmarować. Pozostawić do stężenia.

Dekoracja
Żel neutralny rozprowadzić na wierzchu ciasta. Dekorować rozdrobnionymi pistacjami.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem