Porzeczkowy makowiec
Pobierz recepturę:
Składniki
Blaty makowe (60×40) 2 szt.
- Nadzienie makowe Zentis – 2600g
- Żółtka / białka – 1400g
- Mąka pszenna – 300g
- Proszek do pieczenia – 14g
Żelka porzeczkowa
- Nadzienie prażone czerwona i czarna porzeczka Zentis – 1500g
- Żelatyna – 25g
- Woda – 125g
Mus z czarnej porzeczki
- Śmietana kremówka 33% – 1000g
- Puree czarna porzeczka Zentis – 1000g
- Cukier – 200g
- Żelatyna – 40g
- Woda – 200g
Krem waniliowy
- Krem waniliowy Zentis – 750g
- Śmietana – 750g
- Żelatyna – 25g
- Woda – 125g
Dekoracja
- Polewa czekoladowa – 300g
Sposób wykonania
Blaty makowe (60×40) 2 szt.
Nadzienie makowe, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i rozsmarować na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypiekać w temp. 180°C ok 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelka porzeczkowa
Do nadzienia czerwona i czarna porzeczka dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę rozsmarować na przygotowanym blacie ciasta makowego.
Mus z czarnej porzeczki
Śmietanę z cukrem ubić na puszystą masę. Puree czarna porzeczka Zentis połączyć z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Powstałą masę połączyć z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i rozprowadzić na żelce porzeczkowej. Przykryć drugim blatem makowym.
Krem waniliowy
Śmietanę ubić na puszystą masę, połączyć z kremem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Przygotowany krem rozprowadzić na blacie makowym.
Smacznego!