Receptury

Porzeczkowy makowiec

Pobierz recepturę:

Składniki

Blaty makowe (60×40) 2 szt.

  • Nadzienie makowe Zentis – 2600g
  • Żółtka / białka – 1400g
  • Mąka pszenna – 300g
  • Proszek do pieczenia – 14g

Żelka porzeczkowa

  • Nadzienie prażone czerwona i czarna porzeczka Zentis – 1500g
  • Żelatyna – 25g
  • Woda – 125g

Mus z czarnej porzeczki

  • Śmietana kremówka 33% – 1000g
  • Puree czarna porzeczka Zentis – 1000g
  • Cukier – 200g
  • Żelatyna – 40g
  • Woda – 200g

Krem waniliowy

  • Krem waniliowy Zentis – 750g
  • Śmietana – 750g
  • Żelatyna – 25g
  • Woda – 125g

Dekoracja

  • Polewa czekoladowa – 300g

Sposób wykonania

Blaty makowe (60×40) 2 szt.
Nadzienie makowe, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć ze sobą. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części i rozsmarować na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wypiekać w temp. 180°C ok 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Żelka porzeczkowa
Do nadzienia czerwona i czarna porzeczka dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Gotową żelkę rozsmarować na przygotowanym blacie ciasta makowego.

Mus z czarnej porzeczki
Śmietanę z cukrem ubić na puszystą masę. Puree czarna porzeczka Zentis połączyć z ubitą śmietaną delikatnie mieszając. Powstałą masę połączyć z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i rozprowadzić na żelce porzeczkowej. Przykryć drugim blatem makowym.

Krem waniliowy
Śmietanę ubić na puszystą masę, połączyć z kremem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Przygotowany krem rozprowadzić na blacie makowym.

 

Smacznego!

Formularz kontaktowy

Masz pytania?

Chętnie na nie odpowiem